Lessen

LessenFotoFrame4

Algemeen
Yogalessen die worden gegeven bij Yoga Den Bosch / Bamboe Hart zijn gebaseerd op de traditie van de Hatha Yoga, ofwel het beoefenen van Asana’s (houdingen) en Pranayama (ademtechnieken). Yoga is universeel en dus voor iedereen!

Hier volgt een overzicht van de lessen die worden gegeven bij Bamboe Hart:

de * staan voor intensiteit van de lessen 
* is makkelijk/ lichte les
**  is iets zwaarder
*** is voor gevorderden.

Hatha Yoga  **/***

In deze les is er aandacht voor de basis van de Asana’s (yogahoudingen), lichaamsbewustzijn en ademhaling.  Door Yogahoudingen die gericht zijn op het maximaal openen, strekken en doorbloeden van alle lichaamsdelen, komt de van nature onrustige geest tot rust. Je lichaam blijft in vorm, je kan beter omgaan met stress, je spieren worden lang en sterk en bovendien zullen je balans en coördinatievermogen verbeteren. Na een Yogales voel je je energiek en uitgerust.

Deze les is geschikt voor beginners en gevorderden.

Yin Yoga *
Vertragen,  Verstillen,  Verwonderen,  Verdiepen,  Vergaren van kennis. 
Yin yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten.
Het is een meditatieve vorm en geeft ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord.  Yin yoga houdingen worden dan ook op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten). Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de gehele rug.
Het effect van Yin yoga-houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam.
Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Als je in Yin yoga houdingen langere tijd (ver)blijft, kan deze vorm van yoga-beoefening een meditatief en rustgevend effect hebben.
Yin Yoga werkt bij o.a.fybromyalgie, artrose, burn-out maar ook schouder en nek klachten en klachten in bekken en si gewricht.
in de Yin Yoga lessen wordt geregeld gebruik gemaakt van essentiële oliën.

Yin Yang Yoga **
In een Yin Yang yoga les wordt gewerkt met beide kwaliteiten.
Doordat actieve, dynamische bewegingen (Yang) afgewisseld worden met verstillende houdingen (Yin) die net als in de Meditatieve  les langer aangehouden worden.  De Yang in de bewegingen is gericht op de spieren en zorgt voor een krachtig vitaal lichaam.  De Yin houdingen richten zich meer op het dieper liggende bindweefsel rondom gewrichten en organen en brengen je in contact met de stilte in jezelf.  Zo ontstaat er een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Pilates  */**/***   (voor iedereen toegankelijk op eigen niveau)
Pilates is een trainingsmethode met oefeningen voor een mooi en sportief lichaam. In deze les ligt het accent op het versterken van de dieper liggende spieren of houdingsspieren. De les bestaat uit grondoefeningen voor buik, billen, benen, rug en armen. Bovendien richt Pilates richt zich op een stevige en stabiele rug. Hierdoor is Pilates geschikt voor beginners, gevorderden maar ook mensen met rug- en bekkenklachten. De sleutelwoorden bij pilates zijn: stabiliteit, flexibiliteit en lichaamsbeheersing.

Omdat de oefeningen op diverse moeilijkheidsniveau’s kunnen worden uitgevoerd is Pilates geschikt voor iedereen, en zijn dus ook alle pilateslessen toegankelijk voor iedereen!

Yoga – Pilates */**
Het beste uit twee werelden!!! Dé ultime combinatie van Yoga en Pilates. In deze les ligt het accent op het versterken van de dieper liggende spieren of houdingsspieren (Pilates), maar we starten de les met aandacht en bewustwording (Yoga) en eindigen de les met ontspanning/meditatie (Yoga).

Lichamelijke resultaten: sterke buikspieren, sterke en soepele werverkolom, ontspannen van nek en schouders, verbetering onderrug spieren en flexibele hamstrings. Geestelijke resultaten: totale ontspanning en toename van zelfvertrouwen door een verbeterde lichaamshouding.

De les is voor iedereen toegankelijk!

Gentle Yoga  *
Een zachte vorm van yoga waar ontspanning, Ademhaling, Mindfulness,  balans en herstel centraal staan. Ideaal voor mensen die beperkt zijn in hun beweging vanwege een blessure, fibromyalgie, vermoeidheid, burn-out of ouder worden.
Je leert binnen je grenzen bewegen en soms liggen die grenzen verrassend verder dan je dacht.
Een gentle yoga les bestaat uit: aangepaste eenvoudige yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie en visualisatie.
Goed en rustig ademhalen is het begin om jezelf te kalmeren. Jezelf en alles om je heen zal kalmeren. Misschien is het makkelijk om te zeggen dat je goed moet ademhalen maar dan moet je het nog wel doen. Op een goede manier ademhalen klinkt niet moeilijk en dat is het ook niet! Begin dus vandaag (nu!) met goed ademhalen om eventuele stress en dergelijke te voorkomen en je geest als lichaam tot rust te brengen.
Hieronder zie je een opsomming van de belangrijkste voordelen van goed ademhalen:
* Verbetering immuunsysteem
* Verbetering gezondheid (algemeen)
* Vermindering stresslevel
* Verbetering concentratievermogen
* Beter omgaan met druk en spanning
* Betere nachtrust
* Beter humeur
* Betere spijsvertering
* Snellere vetverbranding
In deze les wordt geregeld gebruik gemaakt van essentiële oliën.

Vinyasa yoga ***

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga.
Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding.

Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis van Vinyasa, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, om variatie binnen de flow toe te kunnen passen.

Het positieve effect op het lichaam kan op veel verschillende niveaus worden ervaren. Vinyasa wordt soms benoemd als yoga in aerobic stijl, vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat. Dat is waarom je alles er zo lekker uit kunt zweten tijdens een Vinyasa les: je geeft je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt een gezonde glans.

Stoelyoga 
Wil je graag een stoelyoga les organiseren voor je bedrijf of organisatie.
Ik geef stoelyoga lessen op locatie.

Privé-lessen
Gaat je  de voorkeur uit naar een privé les, waarin jij alle aandacht en begeleiding krijgt en je na afloop persoonlijke oefeningen meekrijgt waar je thuis verder aan kan werken?
Privé les voor 1 persoon: 45 euro / uur
Privé les voor 2 personen of meer: 35 euro / uur per persoon

Algemeen:
Onder LESTIJDEN kun je zien op welk tijdstip de lessen worden gegeven.
Prijzen en abonnementsvormen staan aangegeven onder TARIEVEN.

Freelance Yoga Instructrice
Fieke Rieken, instructrice en eigenaresse van Bamboe Hart, kan ook op freelance basis worden (in)gehuurd. Denk bijvoorbeeld aan het geven van introductie cursussen voor Hatha Yoga of Kinder Yoga of Stoel Yoga maar ook éénmalige en vaste wekelijkse lessen voor diverse soorten Yoga. Wellicht kan Yoga en Pilates centre Bamboe Hart ook helpen als u  incidenteel of tijdelijk vervanging zoekt voor uw yogalessen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Yoga is not about touching your toes.
It’s about what you learn on the way down

LessenFotoFrame4